Hielspoor: veel voorkomende oorzaken en behandeling

Een veel voorkomende pijn onder de voet / hiel wordt hielspoor genoemd. De aandoening komt vooral veel voor bij mensenboven de 40 jaar. Aan de onderzijde van de voet, tussen de voorvoet en de hiel, bevindt zich de voetzoolpees. Indien deze .voetzoolpees door overbelasting begint te irriteren, wordt dit als hielspoorklacht omschreven. Ongeveer één op de tien personen heeft wel eens last van deze aandoening. De klachten uiten zich met name door pijn onder de hiel tijdens het lopen of bij langdurig stilstaan. In de meeste gevallen ontwikkelt de ontsteking van de voetzoolpees zich langzaam, waardoor de pijn geleidelijk toeneemt. In een enkel geval ontstaan de hielspoorklachten acuut. Door middel van een zorgvuldige behandeling, het uitvoeren van gerichte oefeningen, het gebruik van zooltjes en een bezoek aan de fysiotherapeut is de aandoening goed te verhelpen. Bij acht op de tien personen is de aandoening zelfs al binnen het eerste jaar genezen.

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

De hielspoorklachten uiten zich vooral bij het opstaan, bij langdurig stilstaan, tijdens het wandelen of sporten en tijdens het lopen op blote voeten. Het drukken op de plek van de ontsteking onder de hiel kan als zeer pijnlijk worden ervaren. Zodra het lichaam zich opwarmt nemen de klachten tijdelijk af. Bij sporters is de pijn het hevigst gedurende de warming-up.

Wat is de oorzaak van hielspoor?

In de meeste gevallen ontstaat hielspoor geleidelijk. Het dragen van slappe schoenen of zooltjes, een zacht voetbed waarin de voetzool bewegingloos rust, het lopen op sokken of blootsvoets op vlakke vloeren en overgewicht, zijn veel voorkomende oorzaken. Vaak ontstaan hielspoor in combinatie met voorvoetklachten (spreidvoet). Hiernaast kan de aandoening het gevolg zijn van overbelasting door sporten. In een enkel geval ontstaan hielspoorklachten acuut, wanneer er bijvoorbeeld een landing wordt gemaakt op een harde grond en de voet een flinke klap te verduren krijgt.

Hoe is hielspoor te behandelen?

Helemaal wanneer er tijdig wordt ingegrepen is hielspoor goed te behandelen. Het dragen van goede schoenen met een stevige zool is een eerste vereiste. Gelzolen worden ook wel genoemd maar zijn niet specifiek ontwikkeld voor gebruik bij hielspoor. Indien er sprake is van overgewicht is het belangrijk om te weten dat bij een afnemend lichaamsgewicht minder druk wordt uitgeoefend op de voet en daardoor de peesontsteking wordt ontlast.

De MEDICOVI twin- heels massagezolen

Een steunzool die zeer wordt aangeraden is de MEDICOVI massagezool. De hielspoorkussens zorgen ervoor dat de pijnlijke plekken onder de hiel worden ontlast en de eigenschappen van water zorgen voor een dynamische ondersteuning van de gehele voet, waardoor de voetzoolpees kan herstellen. De massagezolen zorgen er per direct voor dat de klachten ten gevolge van de hielspoor afnemen.

Klik hier voor onze Twin-Heels massagezolen.

 

Disclaimer

Alle informatie op deze website en in onze emails, inclusief informatie die gerelateerd is aan medische en gezondheidsklachten, producten en behandeling, is alleen voor informatieve doeleinden. Het is niet bedoeld als vervanging van het advies van eigen arts of specialist of enig informatie op of in een productverpakking of label.

Klik hier voor de volledige tekst

Share This